Den første

p1020423-2018969-9-1471429354347-n400

Da jeg etter mye om og men var ferdig med min første Peer Gynt genser (det skulle bare bli en) innså jeg at det var umulig å gi seg med: for å veide ren på fonnen…

Så da fortsatte jeg.

Etter tre til fikk jeg en ny innsikt: Jeg klarer ikke å gjøre hele Peer Gynt om til lusekofter på egenhånd. Da begynte jeg å telle og fant ut at jeg trengte hjelp av  minst 700 strikkekyndige for å få dette prosjektet i havn…

Et skikkelig strikke-eventyr blir det når halve Norge går løs på selveste Peer Gynt med pinner og ullgarn. Klarer vi å strikke hele teksten fra 14. januar til 14.oktober 2017? Det er så lang tid det tok Henrik Ibsen å forfatte mesterverket for 149 år siden. Like blodferskt den dag i dag – og absolutt mulig å strikke.(Flaks det der med 150års jubileet, hadde ingen anelse om det da denne ideen begynte å ta form. Jeg skulle bare lage meg en stilig lusekofte, jeg..!)

Her må jeg komme med en liten innrømmelse: Det er veldig mange som har begynt å strikke allerede, selv om planen var at vi skulle begynne samme dag som Ibsen – den 14. januar. Men responsen var rett og slett enorm da jeg gikk ut i media og fortalte om min ville ide i slutten av august 2016 – halvparten av de som meldte seg forlangte nærmest å få begynne å strikke på dagen. Noe som har resultert i at nå, en og en halv måned senere er allerede 3 gensere ferdigstrikket. Hvor mange ermer som er ferdig-strikket har jeg ikke tall på, men det er ikke få.

Prosjektet er enkelt, hver deltaker skal strikke en genser med et lite stykke av Peer Gynt-teksten … som fortsetter på neste genser….som fortsetter på neste til vi har kommet gjennom hele teksten. Genseren er spesialdesignet for formålet. Alle nummereres og signeres av strikkeren.

Jeg hadde ikke delt opp hele Peer Gynt i «strikkebiter» da jeg gikk ut og inviterte folk med på galskapen, men jeg hadde gjort visse beregninger som tilsa at vi ville ende opp med et sted mellom  7-900 gensere før siste punktum ble satt.  Nå når jeg har jeg jobbet meg gjennom boken både fremlengs og baklengs ser det ut til at vi ender opp med 569 praktfulle, gensere i denne helt spesielle  førsteutgaven.

Vanligvis er en genser bare en genser, men i denne sammenhengen vil hver genser som strikkes være en liten bit av noe mye mye større og ganske unikt: Verdens første strikkede utgave av Peer Gynt.

I denne bloggen kan du følge prosessen, se bilder av strikkeprosjektene fra begynnelse til slutt.

Det begynner å fylles opp med strikkere nå, men vi har fortsatt plass til ekte entusiaster med kvessede strikkepinner og favnen full av ullgarn. Så har du lyst å bli med på eventyret er det bare å melde seg.

Det koster ikke noe å delta, jeg sender deg oppskrift og en bit av teksten – og så er du i gang. Du kjøper garnet selv og beholder naturligvis genseren du strikker, men du må akseptere at genseren din skal på utstilling sammen med alle de andre i Bergen høsten 2017. Dette er et 100 prosent ukommersielt prosjekt drevet frem av en entusiastisk strikker (som heldigvis får hjelp av kloke venninner) og jeg kan dessverre ikke betale forsendelsen for alle genserne, så før du kaster deg ut i eventyret må du ta stilling til om du vil ta turen til Bergen og oppleve alle genserne samlet eller om du vil sende den og selv betale for porto. Det aller aller flotteste hadde vært om alle strikkerne kunne møtes neste høst iført sine Peer Gynt gensere, men selv jeg (verdens neststørste optimist) innser at det tangerer mot dagdrømming. Godt er det da å vite at NRK tv ønsker å filme denne begivenheten, så da vil jo alle få ta del i opplevelsen hvor enn de befinner seg.

11 Comments

  • Ser du har meldt deg inn i peergynt-genseren. Det står mye informasjon der, men bare sånn at du er orientert – det skal være en stor utstilling av alle genserne i Bergen høsten 2017, da blir det også laget et tv-program. Alle som deltar i prosjektet må være villig til å låne ut genserne sine til dette. Du må selv betale porto dersom du ikke har lyst å komme hit og bli med på feiringen. Dette er et 100% ukommersielt kunstprosjekt, jeg har ingen pengestøtte i ryggen så her må alle trå til. Til gjengejeld blir du eier av en meget verdifull peergynt-genser og vil naturligvis få et sertifikat som bekrefter det. Hilsen Britt Elin

 1. Lena Simonsen

  Har du et mål på ca mengde garn og strikkefasthet på en «small»genser? Har funnet ett sted hvor de selger ut ett nydelig ullgarn, men dumt å kjøpe for lite, eller for mye, for den saks skyld:-))

  • Hei Lena. Jeg har sendt deg oppskrift og alt du trenger i meldingsboksen din på facebook. Du vet, den lille snakkeboblen i det blå feltet øverst oppe. Mulig det ligger under meldingsforespørsler eller spam siden vi ikke ennå er venner. Gi meg en lyd hvis du ikke finner det. Britt Elin

  • Hei Solveig. Meld deg inn på vår facebookside Peergynt-genseren og skriv en melding om at du ønsker å være med å strikke. Vi har venteliste nå – alle tekster er delt ut, men innimellom er det noen som trekker seg så dukker kanskje opp en mulighet for å bli med.
   Hilsen Britt Elin

 2. Sue Clarke

  Dear Britt,
  I have just returned home to Yorkshire in England after a trip to Bergen. While I was there I stumbled across your amazing exhibition of all the Peer Gynt sweaters. I was so intrigued and decided to look you up on the web site. I see the project is soon coming to an end but I would still love to knit the sweater just because it looks so good and will remind me of my wonderful holiday in Norway. Are you able to let me have the knitting pattern?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *