Hvem vil ha død og fordervelse på brystet?

 

Det er nå 79 dager igjen til 14. januar 2017 da dette prosjektet egentlig skulle starte – på dagen 150 år etter at Ibsen begynte å skrive Peer Gynt.

Jeg har til nå sendt ut 380 tekster og vi befinner oss i godt inne i Dårekisten i Kairo.
Det har vært mye arbeid, men en sann fryd, å dele ut alle disse vidunderlige tekstene. Noen er morsomme, noen triste, alle er fantastiske og innheholder en lek med ord som jeg aldri har vært borte i makan til. Selv om jeg har delt teksten opp i hundrevis av småbiter så har hver bit noe spesielt ved seg. Det slutter ikke å forundre  meg at selv i 569 adskilte deler lever Peer Gynt fremdeles i beste velgående. Det virker som om hver og en av disse delene på en måte – er segselv nok.

Når det er sagt, innimellom dukker det opp tekster som jeg ikke er helt sikker på om folk har så lyst å gå med på brystet, mulig jeg er litt pysete – håper egentlig det – for ellers ender det kanskje opp med at det er jeg som må strikke disse genserne for å få en komplett førsteutgave av det strikkede mesterverket.

Spesielt i Dårekisten er det en del tekstbiter som jeg kvier meg litt for å dele ut, for hvem har lyst å gå rundt med:

«…han sprellet på veggen.
Hvor finner jeg frelsen!
Rundt om halsen et snitt og så , vips av med pelsen!»

eller:

«Hva om deres Høyhet hang Dem, og derpå i jordens skjød,
bak kistens naturlige grenser,
forholdt Dem aldeles død?
Så vil jeg! Mitt liv for en strikke!
I galgen med hår og hud!»

eller:

«En kniv! Jeg er sløv; få skåret og risset meg!
Verden går under hvis man ikke får spisset meg.
Det var synd for den verden, der, lik annet selvgjort,
av Vårherre ble befunnet så inderlig velgjort.
Her er kniv!
Ah, hvor jeg skal blekket slikke!
Hvilken vellyst å snitte seg.
Sprut dog ikke.»

Tatt ut av sammenheng virker denne siste teksten ubehagelig. Det opplyses dessverre ikke på denne genseren at han som ønsker å få skåret og risset seg er en gærning som tror han er en penn. Han er faktisk overbevist om at han er en penn!
Men det må du altså lese om på en annen genser.

Legger unna et par av disse tekstene, kanskje dukker det opp noen tøffinger som som syns det er rock`roll med brutal Ibsen tekst på genseren…!

Denne er innefor rammene. Dette er den første genseren som ble ferdig. Nr 43 Ruth er en racer med strikkepinnene. Morsomt med en så nydelig genser kombinert med en tekst som går rett i strupen på deg:

 

14352251_1776250712664268_2409303944524608143_o

«Far hans var fordrukken, og mor hans er låk. Ja, så får en ikke undres på at gutten blir et drog.Var det meg de snakket om? Å, la dem snakke! De kan da vel ikke livet av meg rakke. For en underlig sky, den ligner en hest…

(- og så fortsetter eventyret på neste genser og neste og neste…)

 

 

12 Comments

   • Hei på deg. Du er hjertleig velkommen, men vi har en liten venteliste. Alle tekster er delt ut, men akkurat nå holderjeg på med en oppfølgingsrunde så da dukker det gjerne opp noen som melder avbud av ulike grunner. Så det er håp.
    Er du på facebook, eller kun på mail?
    Hilsen Britt Elin

    • Torlaug Svanhild von Riegen .

     Heia til du Britt Elin Skogseide !
     Du kjenner ikke meg- og ikke strikker jeg Peer gynt genseren heller .Jeg bare strikker mye annet rart-gensere etc som ikke krever telling-mønster. Men – jeg skriver denne mailen til deg fordi jeg kjenner Lillian P Rørvik veldig godt – hun er ei fantastisk dame – og venninne av meg . Og vet – har sett at hun er fabelaktig god til å strikke – peeergynt genseren er bare ett av mange eksempler på det. Og hun er full av ros om deg + dette utrolige prosjektet du har satt igang . Jeg er nok en av få som ikke er på Facebook -men har ofte vært inne på den offentlige Facebooksiden og sett alle de fantastiske genserne der . Fikk bare så lyst til å sende deg denne mailen -du høres ut til å være ei utrolig dame både som pådriver til dette prosjektet – og som person . Lykke til i helga til du og alle sammen . Hilsen fra en aktiv strikker av alt som ikke krever masse telling – mønster . Torlaug .

  • Hei Lise Marie. Det er lenge siden alle tekster var delt ut, men innimellom skjer det noe som gjør at en strikker må trekke seg fra prosjektet – så det er muligheter også for deg Janet. Les det øverste innlegget på siden vår på facebook: peergynt-genseren – da vet du hva du begir deg ut på. Vil du være med på galskapen setter jeg deg gjerne på ventelisten vår – den er ikke så lang, så det er håp. Hilsen Britt Elin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *