Genser-utstillingen i Bergen fra 23.august til 12.oktober 2017

I løpet av vinteren, våren og sommeren 2017 tryllet flittige fingre frem 574 eventyrlige gensere som til sammen utgjør hele Peer Gynt-teksten.

Prosjektet ble drevet via vår facebookside: peergynt-genseren. Ferdigstrikkede gensere ble sendt til Bergen for en utstilling som skulle vare fra slutten av august og frem til den dagen alle strikkere som hadde anledning deltok i den store paraden 14. oktober – på dagen 150 år etter at Ibsen avsluttet sitt arbeid med Peer Gynt i 1867. La oss si det sånn, den høsten ble det ble mange turer på posten for heldige oss – Karen, Diana, Elin og meg.

Det var et eventyr å pakke ut hundreder på hundreder av ufattelig vakre håndlagede gensere fulle av kjærlighet til Peer Gynt – og selve strikkekunsten.

Etter en smule overtalelse var Bergen kommunes avdelig for Vann og avløp generøse og lånte oss byens flotteste utstillingsvinduer i Pumpehuset, Beliggenheten i enden av KODE-rekken i Byparken var perfekt med Munch og Astrup som nærmeste naboer. Men det de færreste strikkere er klar over er at våre utstillingslokaler også rommet hovedpumpen for kloakknettet i Bergen sentrum – men skitt au den var det ingen som så når vinduene sakte men sikkert ble fylt opp med genserne som strømmet til Bergen denne høsten.  2 ganger i uken stilte den tålmodige Einar fra Vann og avløp opp og låste meg inn i huset – det var påkrevet at en ansvarlig person var tilstede når jeg kom med bilen full av gensere i åttetiden hver tirsdag og torsdag morgen.

Ingen uvedkommende har adgang til Pumpehuset, men Peer Gynt – ja han lar seg som kjent ikke stoppe så lett.

Den 23.august åpnet vindus-utstillingen med med EN genser. Litt etter litt ble vinduene fylt opp – publikum fikk virkelig en opplevelse av at dette var et levende prosjekt som skjedde akkurat her og nå. Det vokste seg større for hver dag som gikk – for hver maske som ble strikket og etterhvert som vi nærmet oss 14.oktober var vi strikkerne i 2017 – som Henrik Ibsen i 1867 – nesten ferdig med kunstverket.

Da alt ble plukket ned og fraktet over i det gamle fengselet den 12.oktober var det hele 422 peergynt-gensere i Pumpehuset. (De siste 52 genserne kom med bil, fly, båt og tog sammen med strikkere fra inn og utland innen lørdag 14.oktober.)

Her er et noen av bildene som ble tatt av vindusutstillingen :

         

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *